5 навика на успешните тинейджъри

5 навика на успешния тийнейджър

Животът на тийновете не е лесен и възрастните често не разбират това. В повечето случаи се налага един тийн да лавира между училището, частните уроци, родителите, кандидатстването за университет, хобитата, мечтите, а като се намеси и гадже – става още по-сложно.

Сега прибавете към тази картинка и Тийноватор – вършиш всичко изброено и в свободното си време участваш в създаването на истинска стартъп компания. Близо 60 тийнейджъри, които минаха през първата година на Тийноватор, знаят за какво говорим. Възнаграждението разбира се е безценно – много нови знания и умения, нови приятелства, ежедневно общуване с ментори – създатели на стартъпи и компании, медийни участия, посещение на офиси, презентации и още.

Истината е, че и тийнейджърите, и възрастните, дори и Бийонсе – имат само 24 часа в денонощието. Тогава какво правим?

Сами знаете, че се налага да сте мотивирани и продуктивни през цялото време. За да можете да обхванете всички тези занимания и сфери, трябва да развиете навици, които да ви направят успешни на тази възраст. Ето няколко навика, които могат да ви помогнат в “борбата” с тежкия 🙂 тийнейджърски живот.

  1. Изберете си по-голям от вас човек, на когото се възхищавате, и следвайте неговия / нейния пример. Това може да е някой от вашите, сестра / брат, ментор, приятел/ка на вашите, братовчед/ка – вие решавате. Направете си списък с три качества, които харесвате в този човек и общувайте повече с него / нея, за да разберете как се е сдобил/ а с тях и как можете и вие да започнете да ги развивате.
  2. Бъдете проактивни и правете повече неща сами. Не разчитайте само на по-възрастните. Това може да е приготвянето на обяд, плащането на сметката за телефона, самостоятелно записване на уроци, и какво ли още не. Предлагайте по-често да помагате на родителите си в ежедневието. Проактивните хора осъзнават по-лесно, че са отговорни за своето щастие и не винят другите за начина, по който се чувстват и нещата, които им се случват.
  3. Ако ви е трудно да се ориентирате какво ви се прави след като завършите училище – дали ви се влиза в университет, или ви се работи, и какво точно – поискайте от вашия ментор, родител или сестра / брат да ви помогнат да си напишете “мисия” – как си се представяте след пет години. След това заедно начертайте пътя към тази мечта. На този етап дори не се иска от вас да знаете всичко в конкретика – детайлите ще дойдат сами, след като имате голямата картина.
  4. Приоритизирайте. В началото на всеки ден решавайте какви са ви целите за деня – на кои уроци точно искате да наблегнете, с кои приятели искате да се видите, кой филм искате да гледате, какво ще направите за екипа си в Тийноватор. Придържайте се към приоритетите си и не се отклонявайте с примамливи предложения за други начини на прекарване на времето от предварително начертаните. Това възпитава дисциплина и никой около вас няма да е разочарован.
  5. Спортувайте – ако не всеки ден, то поне три пъти в седмицата. Най-добре – с приятели. Така ще се грижите за доброто си настроение, връзката с приятелите си, свежия си мозък и здравото си тяло. А тези неща са предпоставка за успеха.

Йей!