420 ученици от 30 града стартираха в четвъртата година на Тийноватор

В началото на ноември в 30 града в България стартира четвъртото поредно издание на Тийноватор – програмата за насърчаване на бизнес мисленето и стартъп културата у активните младежи от 16 до 18 години. Тази година участниците са близо три пъти повече спрямо миналата учебна година – общо 420. Учениците ще работят с 60 ментори от цялата страна – активни хора, опитни предприемачи от различни сфери на бизнеса, някои от които със солиден опит в чужбина. 

Тийноватор 4 има стартъп клубове в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Враца, Своге, Карнобат, Добрич, Русе, Плевен,, както и отделни участници от Бургас, Елена, Ямбол, Троян, Харманли, Благоевград, Сливница, Кюстендил, Монтана, Чирпан, Златоград, Разград, Якоруда и др., групирани в смесени онлайн отбори. 

Срещите между менторите и учениците са ежеседмични, в продължение на една учебна година, и се движат по специално разработена програма от теми, благодарение на която учениците да се научат как се прави бизнес от “А до Я”, как се работи в екип и как се презентира пред инвеститори. Тийноватор помага на учениците да открият страстта си и да я превърнат в бизнес, като отключат креативното си мислене и развият редица ценни умения. Програмата залага на ученето през практика и през опита на менторите.

“Четвъртата година на Тийноватор започна с невероятен успех на кампанията ни за набиране на ученици и ментори. Изключително щастливи сме от това, че все повече ученици от по-малки градове влизат в програмата, защото мисията на Тийноватор е да дава равен старт за всеки младеж в предприемачеството”, казва Вероника Рачева, програмен директор на Тийноватор. “Колкото по-рано започнат опитите на тийнейджърите в бизнеса, толкова по-готови ще са за живота след училище. Тийноватор дава хоризонт за бъдещето, а предприемачеството е в основата на успешната икономика”.

“В бъдещите ви тийноваторски часове, с насоките, помощта и експертизата на вашите ментори, ще научите, че „иновативността“ не е нещо, с което се раждате, а е умение, което можете да „усвоите“. Да станеш „иноватор“ те учи как да фокусираш интелектуалното си любопитство, как да проявяваш съчувствие към нуждите и желанията на другите, как да си креативен, да мислиш извън кутията и да разбираш „болните точки“ на хората”, каза на откриването в живо включване от Калифорния основателят на Българския център по предприемачество Лари Бийл.

В края на миналата учебна година тийнейджърите участници в третото издание на Тийноватор презентираха на Финалното състезание 20 стартъп идеи за по-добър живот и за разрешаване на обществени проблеми. 

Тийноватор се реализира с подкрепата на Българския Център по Предприемачество (BEC) и  Фондация Америка за България. Основни партньори на Тийноватор 4 са UniCredit Bulbank и Kaufland България. За първа година си партнираме с Американския университет в България. 

Можете да гледате откриващото събитие тук.