150 младежи от 7 града се състезаваха с 27 идеи за стартъп бизнеси в Тийноватор Уикенд на идеите 2021

Иновативни идеи за кариерно развитие, домашни животни и изкуството по време на пандемия бяха разработени от учениците и менторите в стартъп уикенда на Тийноватор

Пандемията не спря случването на Тийноватор Уикенд на идеите – годишното двудневно състезание, в което стотици младежи традиционно се състезават с бизнес идеи и презентират пред жури от инвеститори. За трета поредна година програмата за развиване на активни младежи – Тийноватор, организира стартъп състезанието между ученици в 10. и 11. клас. Тази година събитието се проведе онлайн, но емоциите не отстъпиха от тези на живо. 150 младежи от София, Варна, Враца, Бургас, Димитровград, Добрич и Панагюрище, се разделиха в 27 отбора, обединени около 27 стартъп идеи и работиха с 25 ментори от различни сфери на бизнеса и предприемачеството, които им помогнаха да развият идеите си до бизнес план, маркетингова стратегия и презентация за инвеститори. 

Проект за минималистичен живот като решение срещу консумеризма; технологична идея за разчистване на космическия боклук, продуциран от неактивните сателити около Земята; рециклиране на коса от фризьорските салони; приложение за стопани на кучета; проект за кино на открито в епидемична обстановка. Това са само част от идеите, над които работиха учениците два дни и ще развиват до финалното състезание през май месец. Водещи теми на презентациите бяха кариерното развитие, домашните животни и изкуството по време на пандемия.

“В Тийноватор Уикенд на идеите всички сте победители, защото искате да се развивате, търсите своите силни страни и изпробвате възможностите си. А това, че днес сме заедно, макар и отдалече, само показва, че именно иновациите и предприемчивите хора помагат за преодоляването на всички ограничения”, каза Вероника Рачева, програмен директор на Тийноватор. С вдъхновяваща лекция в събитието от Силиконовата долина се включи създателят на Българския център по предприемачество – Лари Бийл.

Владимир Данаилов, директор на Фонда на фондовете, откри събитието:  “Благодарение на смели и упорити иноватори светът се е придвижвал напред и е успявал да преодолява предизвикателствата. Днес фундаменталното предизвикателство, което трябва да решим, е климатичните промени, но те са и огромен потенциал за разгръщане на иновативни бизнеси.”

В журито на Тийноватор Уикенд на идеите 2021 влязоха Григори Григоров, член на Борда на директорите на Angel Club, Валя Недова, Operations Manager в LAUNCHUB Ventures, Виктория Блажева, директор Комуникации в UniCredit Bulbank, Христо Арбаджов, Employer Brand Expert в Kaufland и Христо Бояджиев, основател на сдружението Тук-там. 

Благодарим на:

Български Център по Предприемачество, Фондация Америка за България, UniCredit Bulbank, Kaufland Bulgaria, PhoneArena, PubGalaxy, Vivacom, Superhosting, Vitosha Venture Partners, launchlabs sofia, Фонд на фондовете.

Наградените по категории идеи:

Най-устойчив бизнес модел – Whiteroom
Най-иновативна идея – UniFruit
Най-добра презентация – Woof
Най-зелен бизнес – Pocket Paradise
Най-добра социална иновация – Спасителна лапичка
Най-щура идея – Университетът търси талант
Най-добър екип – Funnel Camp 
Най-добър ИТ проект – Find Trainee
Най-добра идея – Funnel Camp
Най-добър ментор – Гергана Стоичкова