Менторите и учениците в Тийноватор споделят преживявания и извън регулярните седмични срещи

Станете ментор на ученици в стартъп клуб на Тийноватор

За четвърта поредна година Тийноватор влиза в българските училища и свързва директно учениците от 10. и 11. клас с успешни ментори предприемачи и лидери на стартъп средите в България. Тийноватор е програма, която помага на учениците да се научат как се стартира компания и как се прави бизнес с печалба. В продължение на учебната година, от средата на октомври до средата на юни месец, учениците в стартъп клубовете се срещат с менторите веднъж в седмицата и усвояват важни умения, базирани на добри примери от бизнеса – умения, които са нужни за справяне с предизвикателствата на 21. век.

Тийноватор учи тийнейджърите как да печелят от хобито си и от това, което обичат да правят; да решават важни обществени проблеми с помощта на иновациите; да представят идеите си пред истински инвеститори. Менторите предават собствения си професионален и личен опит, поуките от провалите и от успехите си в бизнеса. Помагат на учениците да добият увереност в себе си и в способността си да се справят, независимо от външните фактори. 

Целта на всеки стартъп клуб е да осигури творческо пространство, в което учениците да реализират първите си предприемачески проекти и да получат насоки как да започнат собствено печелившо начинание. По този начин те развиват редица ценни умения.

Младите предприемачи и учениците изграждат ценна връзка помежду си, която се развива и след завършването на програмата. Менторите стават ролеви модели за учениците и понякога им помагат в ориентацията за кариерното развитие и изборите непосредствено след училище.

През учебната 2020 – 2021 година срещите между учениците и менторите се провеждаха в онлайн среда през видеоконферентна платформа, осигуряваща инструменти за съвместна работа. През учебната 2021 – 2022 година програмата е готова за работа в онлайн, хибридна среда, или изцяло на живо, след натрупания вече опит. 

РОЛЯТА НА МЕНТОРА

Менторите са млади предприемачи, които имат опит с бизнес начинания и искат да го споделят с учениците. Менторите и учениците се срещат веднъж седмично за 2 учебни часа (90 минути) на живо или онлайн.

Менторите следват учебна програма с теми за всяка среща с учениците, като има и конкретни практически предизвикателства, чрез които учениците усвояват ценни умения. В Тийноватор не се използват учебници. Част от процеса е да се разглеждат case studies на успешни стартъпи.  

Всеки стартъп клуб стартира свое бизнес начинание и може до края на учебната година да започне да печели първите си приходи. Най-ценното в програмата е практическият опит, както и поуките, които могат да се вземат от провалите. Акцентът не е върху печалбата. В Тийноватор бизнес идеите идват от хобитата, страстта, конкретни житейски проблеми или социални предизвикателства (напр. климатичните промени), с които се срещат учениците в ежедневието си. Задачата на менторите е да помогнат на учениците да превърнат това, което ги вълнува, в бизнес и да намират решения чрез иновации.

Често менторите в Тийноватор са ролеви модел и пример за учениците и отношенията им продължават и след завършването на програмата.  Да бъдеш ментор означава да се посветиш на мисията да промениш живота на младите хора. 

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ДА БЪДЕТЕ МЕНТОР

Ние вярваме, че да бъдеш ментор и да поведеш младите хора по пътя към успеха носи безценно удовлетворение и поводи за гордост. Менторите работят в екипи по двама, получават 25 лв. “джобни пари” за всяка проведена среща, регулярна методическа и логистична подкрепа, както и възможност за участие в различни събития по проекта, организирани от екипа на Тийноватор. 

КОЙ МОЖЕ ДА СТАНЕ МЕНТОР

Всеки, който има опит със стартирането на бизнес начинание и познания за стартъп екосистемата в България, може да стане ментор. Търсим хора, до 40 години, които могат да изградят връзка с тийнейджърите и които имат желание да работят с тях в рамките на една учебна година (от октомври до края на май). Най-важният фактор е мотивацията и желанието да подготвим учениците за успешно бъдеще. Всеки ментор получава достъп до методиката и планове на уроците, както и обучение от екипа на програмата. Не се изисква опит в преподаването. Менторите в програмата са млади хора от всички сфери на бизнеса, като повечето от тях са част от екипите на инвестиционни фондове, собственици са на малък и среден бизнес или са на свободна практика. 

КАКВО СЕ ИЗИСКВА ОТ ВАС

  • Участие в онлайн обучение, което ще се проведе в началото на месец октомври.

  • Ангажимент за онлайн, на живо или хибридни срещи с учениците веднъж седмично от средата на октомври до края на май месец.

  • Да помогнете на учениците от своя екип да стартират реално бизнес начинание и да ги подготвите за представянето им на финалното национално състезание. 

КАК ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ В ПРОГРАМАТА

Свържете се с нас на посочените контакти или попълнете онлайн формуляра.

Можете да се свържете с нашия екип на: 

Зорница Миткова

team@teenovator.bg 

+359 884 511612