Юлия Руссо – Варна

Психолог по призвание и образование, с дългогодишен опит за работа в управление на хора и човешкия капитал, акредитиран (ICF) коуч и не на последно място – доброволец-ентусиаст по спасяването на бездомни котки. 

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Най-солидният ми опит е в областта на Управлението на Човешките ресурси. Моите наблюдения в различни индустрии показват, че най-срещаните проблеми в една компания са: комуникацията, структурата или точните хора на точните места, и мениджмънта. Ако екипът си има доверие и говори открито, ако всеки е наясно как точно неговия принос променя резултата и гледат в една посока – вероятността компанията да има успех доста се повишава. 

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Първата ми работа през живота – преподавах модерни танци на тийнеджери. Най-хубавото начинание, защото не беше работа, а увлечение и страст. И да, тогава не мислех за пари и печалби, а го правех за да не стоя вкъщи. Парите си идваха ей така, за костюми, турнета и концерти, защото хората наоколо се заразяваха от красота и енергията на танцовия състав. 

Кой или какво те вдъхновява за бизнес начинания?

По-скоро какво. Свободата да твориш. 

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Хората, вярата в себе си, яснотата, увереността са ключови фактори за успеха на бизнес идеята, според мен. 

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Мисля, че идеи за бизнес има много и че доста от тях са добри и ценни. Но колко от тях се провалят при първите предизвикателства и спънки? Как се научаваме да извлечем поуката от провала и да продължим напред? Как поддържаме мотивацията си и тази на екипа?

Защо тази програма е важна?

Защото създава пространство и среда за младите хора да бъдат: отворени, креативни, споделени, проактивни, търсещи, опитващи, мислещи и какво ли още не. И ни зареждат нас със свежите си идеи и мечти.