Николай Петков – София

По образование Николай е софтуерен инженер, а през последните 5 години се занимава с програмиране и предприемачество. Ръководил е проекта MedCare. В момента е front-end & back-end developer в Naicoms.

Ментор в София.

 

Разкажи ни за един успех и един провал, които са ти дали добър урок.

Провалът, който ме научи най-много, беше на изпитът ми по таекуон-до за черен колан, където ме скъсаха. Това ме научи на фокус и постоянство, защото точно поради нехайната ми подготовка се стигна до този резултат. След една година фокус и постоянство в подготовката урокът се затвърди, защото този път успях да си взема изпита. 

Успехът, който ме научи на най-много, беше когато за първи път презентирах пред клиент. Това ме научи, че зад дракона на страха се крие огромното съкровище, което търсим.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Винаги съм имал желание за повече, да направя света по-добро място – за себе си, за близките си и за останалата част от света.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Фокус, постоянство, желание за учене и преглъщане на егото. Всичко останало или се набавя, или се научава.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Да могат да оценяват средата, в която са, и състоянието в което са (да знаят къде се намират), да могат да идентифицират и оценяват крайната цел (да знаят къде искат да отидат) и да могат да изградят път от сегашното си състояние към целта (как да стигнат от мястото, където са, до целта).

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Психология – от гледна точка на това да разбираш себе си и хората около себе си и да можеш да комуникираш по-адекватно с тях; както и бизнес – от гледна точка на опит и тънкости в насоката.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Пътят на предприемачеството е много каменист и болезнен и това да имаш някого до себе си, който да може да даде насока, било то, за да покаже “подводния камък”, или да помогне след удара, е безценно.