Йоана Люцканова – София

Йоана Люцканова е на 24 години, социален предприемач в сферата на висшето образование и младежките организации. Работи и в сферата на технологиите. Завършила е Стопанско управление с английски език в Софийски университет. 

Коя е първата идея, която превърна в бизнес/предприемаческо начинание?

Първата идея, която успяхме да осъществим, е StudyHub – първото споределно пространство за учене с 24/7 часов достъп в България, което предлага на студентите удобството за учене, от което те се нуждаят. Намира се в Студентски град и е без охрана, само с картов достъп, . Втората дейност на проекта е организирането на събития от професионален и развлекателен характер.

Личност или мото, което те вдъхновява за бизнес / предприемачески начинания?

Вдъхновява ме положителната промяна, която предизвикват дейстията ни. Тя ми показва, че всичко е възможно с много усилия и много желание.

Кое е абсолютно необходимото качество за успешно реализиране на идеите в бизнес?

Според мен най-важни са две качества – упоритост и вяра в идеята, а именно – да не се отказваш въпреки трудностите, пред които си изправен по време на проекта, и никога да не спираш да вярваш в идеята си и в нейното реализиране.

Кое е предимството на работата в екип пред самостоятелната?

Работата в екип дава много различни погледи на различни проблеми. Когато работиш с други хора, винаги имаш различни гледни точки на даден казуис  и съответно различни идеи. Научаваш се да приемаш чуджото мнение и критиката, изграждаща те като личност. Също така, винаги срещаш подкрепата на хората около теб и знаеш, че в нито едно предизвикателство не си сам, а с хора, които също толкова силно вярват в проекта и финализирането му.

Как си почиваш?

Обичам да чета книги, да готвя и да спортувам. Тези три неща ме карат да релаксирам и да се откъсна от света за малко.

Кое е умението, което искаш да предадеш на учениците в Тийноватор?

Искам да ги науча, че трябва винаги да са борбени и да застават твърдо зад идеите си, независимо от това, че някой е против тях. Достигайки своя финал на училищното образование, пред тях се откриват много възможностти. Искам да ги науча да бъдат любознателни и с интерес да подхождат към света, който ще им отвори много врати. Искам да им разкажа колко трудно всъщност е да създадеш нещо свое, но как това не трябва да те спира, защото важна е крайната цел, а поемането по по-трудния път винаги носи повече знания, опит и удовлетвореност.

Какво очакваш от приключението Тийноватор?

Очаквам да се запозная с много млади и готини хора с желание за нови знания и с много идеи. Очаквам аз самата да науча много неща за себе си и да взема максимално от тази възможност. И на последно място, да се забавляваме.