Ива Лаптева

Казвам се Ива и съм съосновател на IdeaDrive – консултантска компания с услуги в развитието на работодателски бранд и човешки ресурси. Магистър съм по Психология от СУ “Св. Климент Охридски”, със специализации в сферата на Трудовата и организационна психология, Социална психология, както и Когнитивна психология. Притежавам и международни сертификати съм преминала редица престижни обучения в областта на управлението на човешки ресурси – CIPD, SHRM. 
 
В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?
 
Имах късмета още в началото на кариерата си да попадна в консултантския бизнес и да се развивам дълги години там. Това ми даде широк поглед върху много различни бизнеси на клиенти, тъй като работата ми по различни проекти е изисквала опознаването на компанията и влизането в дълбочина на нейните предизвикателства. Но най-близката до мен материя е тази, свързана с управление на хора през целия цикъл на служителско преживяване – от привличане и подбор, през обучения, кариерно развитие, менторство, и др. Имам поглед също и върху дейностите, свързани с бизнес развитие, с маркетинг и реклама. 
 
Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?
 
За мен най-добрата бизнес идея е тази, комбинира личната кауза и полезната стойност в чисто практически план. Освен това, тя трябва да се докаже като работеща – важно е да й се даде време да се развие, да узрее и да се изпробва в практиката. Добрите идеи в работен план за мен най-често се раждат в общуването с моята бизнес партньорка.
 
Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?
 
Реализирането на добрите бизнес идеи изисква цял букет от качества, способности, умения и много упоритост и труд. Важното е човек да осъзнава собствените си възможности и ограничения, да не се опитва да огрее навсякъде и да осмисли факта, че случването на нещата е продукт на добра екипна работа, в която всеки има своя принос въз основа на силните си страни.
 
Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в стартъп клубовете по предприемачество?
 
Едно от най-важните неща, които искам учениците да научат е да имат критично мислене към собствените си идейни “продукти”, да са упорити и постоянни в преследването на целта и да не се отчайват от трудностите, които ще срещат по пътя си. Също важно нещо е да се научат да бъдат търпеливи и да изпипват детайлите на нещата, които правят.

Защо тази програма е важна?

Защото младите хора са тези, които ще създават бъдещата бизнес реалност в България. За да бъдат мотивирани да останат в страната ни и го правят тук, те трябва да получат подкрепата и инструментите, които ще им помогнат да развият потенциала си.