Екатерина Леондиева – Варна

Представи се в 5 изречения

Казвам се Екатерина Леондиева и Варна е моят роден град, който обичам. Завърших история и история на изкуството в Глазгоу, Шотландия, след което се върнах в България. Работила съм в сферите на социалното и културното предприемачество, неформалното образование, културни политики и културен мениджмънт. В практиката си в момента търся и изследвам иновативни модели за културни организации и съм активно включена в инициативи, обвързани с културното наследство на града. Мога да съм полезна при усвояването на принципите на креативния процес, развитието на социално-отговорни бизнес идеи, както и със съвет за тези, които искат да се развиват в сферата на изкуствата и културата.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Имам опит в предлагането и продажбата на културни продукти, изграждането на устойчиви предприемачески модели за неправителствени организации, прилагането на принципите на дизайн мисленето при създаването на продукт или услуга и разработването на идеи за социално предприемачество.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Трудно ми е да кажа коя е най-добрата идея, защото някои от тях все още са в процес на тестване, а за други, надявам се, това тепърва предстои. Но добрите идеи винаги те спохождат когато най-малко очакваш – докато разхождаш кучето, ядеш сладолед или се опитваш да заспиш. Това е типично за креативния процес.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Вдъхновяват ме хората, с които избирам да работя, вдъхновява ме изкуството и възможността да се уча.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Силно вярвам, че нищо не може да застане пред един сплотен и мотивиран екип. Хората са най-важната съставка на всичко, което правим. Към тях е добре да се прибавят и щипка постоянство, щипка дисциплина и нюх за добрите решения.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Умението да създават и да виждат потенциал в проблемите. Това е начинът на мислене, който движи предприемачите, промяната и света напред.

Защо тази програма е важна?

Важно е младите хора да разполагат с инструментите и подкрепата да са активни и отговорни граждани, предприемачи, личности. Важно е да имат контакт с други активни млади хора, които могат да им помогнат да намерят своя път.