Доротея Минчева – София

Разкажи ни за себе си.

Работя в сферата на дигиталния маркетинг от 12 години, като съм била част от корпорации в различни индустрии. Наскоро се преориентирах и се насочих към Employer Branding. Доскоро жевеех в Малта, но взех решение, че виждам бъдещето си в България и затова се върнах в тук. Имам опит с няколко различни проекта като предприемач. Отделно от тях се занимавам и с коучинг и менторство.

Жонглирам успешно с всичките си работни ангажименти и също така намирам и време за себе си, тъй като балансът в живота е изключително важен. Обичам да съм сред хора, да общувам и да се обогатявам, да пътувам и да опознавам света и клутури, както и да предавам опита си.

Сподели един свой провал и един успех.

Намирам своя успех във всички хора на които съм успяла да помогна да се развият или повлияла в положителна посока като ментор/коуч.

Провал за мен е неспазване на обещанията, които даваме към себе си. Рядко се е случвало да не ги спазвам към към мен самата, но все пак се е случвало и това ме е научило и мотивирало да бъда по-отговорна.

Кой или какво те вдъхновява и те е вдъхновявало за бизнес начинанията ти досега?

Вдъхновяват ме хората, съмишленици с подобни виждания за света и развитието като моите. Хората, в чието лице виждам желание за промяна към по-добро, мотивация и вяра в техните собствени идеи, и възможности. Вдъхновяват ме приятелите ми и семейството ми, както и хора успели в една или друга област на живота и бизнеса. Вдъхновяват ме родителите ми, които са ми показали и научили какво значи бизнес.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите идеи?

Постоянство на първо място. Вяра в успеха. Съмишленици – екип от хора, които са посветени на идеята и готови да направят допълнителната крачка, необходима за реализирането и. На английски език има много хубав израз, който аз често го използвам – Go one better – да си готов да бъдеш по-добър, да надминеш себе си в предходните си постижения.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на Тийноваторите?

Бих искала да им предам от опита си, как да не се отказват от идеите си и да намират мотивацията в себе си, да намират и разпознават правилните хора, с които да работят. Изключително важно за мен е да им предам от опита си, който ме е поставял в различни ситуации и как съм намирала решение за излизане от тях. Също така и как да комуникират с различните типове хора, колко голямо значение има култирата и как да я използват правилно.

Кое умение ти се иска да се преподаваше в училище, когато беше ученик / ученичка?

Категорично съм за Меки умения. Особено в днешната динамика и въртележка от възможности, меките умения са това, което ни прави успешни в голяма степен. Смятам, че трябва да имат място в учебната програма.

Защо избра да си ментор в Тийноватор?

Тази програма е важна, защото това е правилният момент в живота на младите хора да открият своята посока и да се впуснат в приключението, наречено предприемачество, и не само. Това е програма, която ще ги научи, че винаги трябва да опитват. Тя им дава възможност за изграждане на връзки с хора, които могат в бъдеще дори да подадат ръка на стартиращите им бизнес идеи. Това прави Тийноватор уникална и изключително важна програма, която може да остави важна следа в развитието на младите.