Доротея Минчева

Казвам се Доротея Минчева, работя в сферата на дигитален маркетинг от 12 години, като съм била част от корпорации в различни индустрии. До скоро жевеех в Малта, но взех решение, че виждам бъдещето си в България и затова съм в процес на връщане. Имам своя маркетиг агенция, в която работим със старт-ъп компании, като им помагаме да се позиционират и да изградят свая маркетинг стратегия. Жонглирам успешно с всичките си работни ангажименти и също така намирам и време за себе си, тъй като балансът в живота е изключително важен. Обичам да съм сред хора, да общувам и да се обогатявам, да пътувам и да опознавам света и клутури, както и да предавам опита си.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Мога смело да кажа, че имам най-голям опит в дигитален маркетиг, изграждане на стратегии за пизициониране на бранд и цялостно използване на рекламните канали, всичко това умело съчетано с доза креативност. Самата аз съм много креативен човек и това беше и една от причините да уча Маркетинг и Креативност в бизнес училище в Лондон. Смятам, че в бизнеса има място за креативни подходи във всяко отношение. Другата област, в която се развивам през тези години е работата с хора, лидерство и изграждане на екипи.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Към момента съм в търсене на най-добрата идия, винаги има какво още човек да развие, подобри и надгради. Но въпраки това смятам, че маркетинг агенцията (DGholics), която стартирах като co-founder заедно с моя много близка приятелка и съмишленик в раеализирането на всякакви идиеи, и която отново обхваща маркетинг и развитие на хора, а не само чисто бизнес ориентирана агенция, е една от най-добрите ми идеи.

Кой или какво те вдъхновява за бизнес начинания?

Вдъхновяват ме хората, съмишленици с подобни виждания за света и развитието като моите. Хората, в чието лице виждам желание за промяна към по-добро, мотивация и вяра в техните собствени идеи, и възможности. Вдъхновяват ме приятелите ми и семейството ми, както и хора успели в една или друга област на живота и бизнеса.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Постоянство на първо място. Вяра в успехът. Съмишленици – екип от хора, които са посветени на идеята и готови да направят допълнителната крачка, необходима за реализирането и. На английски езика има много хубав израз, който аз често го използвам – Go one better – да си готов да бъдеш по-добър, да надминеш себе си в предходните си постижения

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Бих искала да им предам от опита си, как да не се отказват от идеите си и да намират мотивацията в себе си, да намират и разпознават правилните хора, с които да работят. Изключително важно за мен е да им предам от опита си, който ме е поставял в различни ситуации и как съм намирала решение за излизане от тях. Също така и как да комуникират с различните типове хора, колко голямо значение има култирата и как да я използват правилно.

Защо тази програма е важна?

Тази програма е важна, защото това е правилният момент в живота на младите хора да открият своята посока и да се впуснат в приключението наречено предприемачество. Това е програма, която ще ги научи, че винаги трябва да опитват. Тя им дава възможност за изграждане на връзки, с хора, които могат, в бъдеще, дори да подадат ръка на стартиращи бизнес идеи.