Даниела Цочева – Варна

Аз съм Даниела Цочева от Варна и морето е безспорната ми любов. По професия съм счетоводител. През последните 20 години управлявах счетоводна компания. Обичам предизвикателствата, разработването на нови идеи, особено тези свързани с младите хора. В момента съм финансов консултант на fintech startup за банков и бизнес софтуер.

Коя е първата идея, която превърна в бизнес/предприемаческо начинание? 

Сега първите ми опити като предприемач ми изглеждат смешни, но те са ми дали опит и кураж в реализирането на следващи интересни идеи. Най-същественият ми и голям до момента бизнес проект е създаването и менажирането  на фирма за финансови, счетоводни и бизнес консултации. Никога не се ограничавам с една идея и любопитството ми ме води към нови и интерсни начинания.

Личност или мото, което те вдъхновява за бизнес / предприемачески начинания? 

Вдъхновяват ме децата ми. Както и хората. Не някой известен и конкретен. Всеки, превърнал хобито, таланта си или откачена идея в работещ бизнес проект, ми е интересен. Една личност не е достатъчен пример, а мъдрите мисли са обикновено клишета. Не е лошо да ги знаем, но е добре да се отнасяме критично към тях.

Кое е абсолютно необходимото качество за успешно реализиране на идеите в бизнес?

Постоянство и труд са необходими безспорно за всяко начинание. Мисля си обаче, че кураж и мъничко лудост са тайните съставки на предприемачите.

Кое е предимството на работата в екип пред самостоятелната?

Всички хора притежават различни способности. За измислянето на идея може и да е достатъчен един човек, но за реализирането на всеки бизнес проект е нужен екип. Всеки с неговите способности да допълва и допринася за успеха.

Как си почиваш?

Почивам си само като пътувам, но обичам да чета и гледам много филми.

Кое е умението, което искаш да предадеш на учениците в Тийноватор?

Да бъдат смели в мечтите си.

Какво очакваш от приключението Тийноватор?

Очаквам да срещна интересни млади хора и да участвам в процеса на зараждане на печеливша бизнес идея.