Гергана Стоичкова – София

Казвам се Гергана и имам една голяма страст – да помагам, с каквото мога, на България да се развива и да се превръща в дестинация, където младите хора остават по желание, а не по принуда. 

Възпитаник съм на Немската гимназия, а впоследствие завърших бакалавър Бизнес администрация в Ludwig Maximilian University в Мюнхен и магистър Финанси в Bocconi University – в Милано. 2017 се върнах в България и от тогава съм активна основно във финтех сферата – като Strategy and Market Insight в Paynetics, Директор на Българска финтех асоциация, а съвсем отскоро – Program Manager на Visa Innovation Program като част от екипа на Eleven Ventures. Изключително вярвам в силата на неформалното образование и в тази посока, през 2017 съосновах клон на 180 Degrees Consulting – глобална студентска организация за консултации на социално ангажирани организации, където през годините бях Consulting Director, Vice-President и в момента – Advisory Board Member. 

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

По образование съм финансист, имам опит във финансово моделиране и финансов мениджмънт за компании, набиране на средства за финансиране, venture capital, проектен и програмен мениджмънт и управление на организации. Като сектор имам много дълбоки познания за финтех – в България и в региона. 

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

За да съм напълно откровена, досега не съм реализирала самостоятелно своя идея – и като част от Българска финтех асоциация, и като част от 180 degrees Consulting съм била част от невероятен екип, който е стартирал проектите. Впоследствие моите заслуги винаги са били свързани с идеи за развитие и разширяване на организациите. 

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Винаги – смислената кауза и потенциалното отражение върху хора или компании. 

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Силна мотивация и дълбока вяра в успеха и смисъла на идеята. Също така – силен и добре функциониращ екип. И накрая – добър тайминг. Има и много други фактори (конкуренция, barriers to entry, технология, смислен go-to-market подход, финансиране), но те по-лесно биха могли да се наваксат при наличие на първите 3. 

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Да вярват в себе си, да опитват, да не се притесняват от грешки, да мислят out of the box, да мислят една стъпка напред и никога да не спират да се усъвършенстват (независимо дали на личностно ниво, работейки за компания или развивайки собствения си бизнес). И не на последно място – да умеят да представят идеите си по смислен и уверен начин. 

Защо тази програма е важна?

Тази програма е уникална възможност да срещне деца със света на предприемачеството и да събуди у тях любопитство и желание да експериментират. Развиването на меки умения също е от огромно значение и нещо, което почти не присъства в традиционната форма на образование в България.