Благовест Белев

Благовест Белев е основател на първия български фонд за инвестиция в криптовалути – BlockChain.bg. Той е един от пионерите в сферата на биткойн и криптовалутите в България още от 2013г. Благовест е съосновател българския клон на компанията за обмен на валута и злато – Tavex Gold&Exchange, като участва в нея през периода 2009-2017г. Също така, има бакалавърска степен по икономика и бизнес администрация от Американския Университет в България.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит? 

Финанси, инвестиране, криптовалути, изграждане на компания от нулата.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи? 

Криптовалутите ще превземат света. Просто следвах натуралната си любопитност. Интересувам се от икономика и когато дойде кризата през 2008г. много исках да разбера какво се случва. Стигнах до извода, че паричната система е изгнила и неработеща и до момента съм посветил кариерата си на този проблем. Първо това ме заведе в бизнеса със злато, а после като разбрах за биткойн, криптовалутите бяха естествено продължение.  

Кой или какво те вдъхновява за бизнес начинания?

Обикновено е някаква моя нужда. Колкото по-всеобща е нуждата толкова по-голям бизнес може да стане. Но обикновено започвам от мен като клиент. Не винаги е най-добрия модел, но работи за мен.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Добрата идея е изключително важна, но трудна за разпознаване. След нея идва и доброто изпълнение. Нужни са двойка екип които работят в синхрон, единият по-добър в идеите, другият в реалното изпълнение на тези идеи. 

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в стартъп клубовете по предприемачество? 

Да експериментират и да опознаят себе си, своите силни и слаби черти, своите стремежи и своят път, било то предприемачески или не.

Защо тази програма е важна?

Важна е, защото има шанс да обогати младите с опит извън оковите на образователната рамка. Може да даде самочувствие на тийнейджърите, да им покаже, че те и тяхното мнение е важно и да ги научи, че е по-добре да опиташ, дори и да не успееш.