Атанас Запрянов – София

Атанас Запрянов

Представи се в 5 изречения

Следвах Управление на печатни медии в Щутгарт, Германия. След станции като консултант и мениджър контролинг в МСП, придобих магистърска степен по корпоративно управление и икономика. От 2011 г. се потопих в света на цифровите технологии и предприемачеството. Стартирах сам няколко компании и работих за немски startup-и като DaWanda и reBuy.

След 16 години престой в Германия, 2018 година се завърнах в България. Понастоящем стартирам собствена компания daas.bg. Освен това заедно с tuk-tam.bg организирам стипендия за ученици от Немската гимназия в София, ние подпомагаме тяхното следване в чужбина с условието, да се върнат да работят в България за една година след успешното си завършване.

В кои сфери на бизнеса имаш най-богат опит?

Продуктов мениджмънт за дигитални/софтуерни продукти.

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

В момента я осъщестествявам. С помощта на изкуствен интелект искаме да дигитализираме подготвителните счетоводни процеси. Целта ни е да увеличим многократно потенциала на всеки един счетоводител. В същото време намаляваме нуждата от хартия и така помагаме и на всички нас като общество.

Идеята се появи в процеса на валидиране на друга идея. В разговорите с потенциални клиенти разбрахме, че оригиналната ни идея няма бъдеще. Затова пък, открихме проблем, който можем да решим и за който клиентите са готови да плащат.

Кой или какво те вдъхновява за смелите бизнес начинания?

Желанието ми да се развивам и да променям нещата към по-добро.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Правилната идеа, с правилния тим, в правилния момент и (голяма) доза късмет.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Вярата, че могат да постигнат на пръв, а и на втори поглед, невъзможни неща.

Защо тази програма е важна?

Вярвам, че в България има много умни и мотивирани хора. С правилните познания те могат да постигнат много и да помогнат на родината ни да се развие към по-добро бъдеще. Колкото по-рано се придобият тези умения, толкова по-добре могат да се усъвършенстват. Толкова по-голямо въздействие за доброто на обществото ни.