Апостол Пенков – Варна

Казвам се Апостол, на 34г. Определям себе си като гражданин на света, тъй като съм учил в Нидерландия и Великобритания, и работил професионално в Германия,  Дубай и Великобритания. В момента работя дистанционно в сферата на регионална дистрибуция на микропроцесори за Интел, Великобритания. От две години сън член на ОЦОСУР (Обществен център за околна среда и устойчиво развитие) в гр. Варна и виждам много потенциал за развитие на идеи в „зеления“ начин на живот. От няколко години инвестирам активно в акции и фондове, основно на Американския пазар.

В кои сфери на бизнеса имаш най-голям опит?

Бизнес Планиране, Lean Six Sigma, Equity Investments

Коя е най-добрата ти бизнес идея до момента и как се появи?

Доста идеи е имало, но единствената осъществена до край е Brandpump, компания за уеб дизайн, Search Engine Optimization и дигитален маркетинг, която стартирахме с най-добрия ми приятел от детството. Видяхме възможност за развитие в тази нова (за времето си) категория и решихме да съчетаем неговите знания за web development и моите за връзки с клиенти и бизнес развитие.

Кой или какво те вдъхновява за бизнес начинания?

Вдъхновяват ме начинания, които решават реален проблем по иновативен и досега несъществуващ начин.

Какво е необходимо за успешното реализиране на добрите бизнес идеи?

Добър екип и планиране, трябва да се обмисли всеки процес, стъпка по стъпка.

Кое е най-важното умение, което искаш да предадеш на учениците в старт-ъп клубовете по предприемачество?

Да приемат откровеност и отрицателен feedback с нагласата, че това ще направи продукта/услугата още по-добър/добра. Всеки компромис ще се отрази негативно на крайния резултат.

Защо тази програма е важна?

Производството на диаманти е сложен процес, при който се изследва кристалът, реже се, закръгля, шлифова и полира. Мисля че образователната система в момента не отговаря на съвремието и не развива пълния потенциал на младите ученици. Радвам се че има инициативи като Teenovator и за мен ще бъде чест да допринеса, дори и малко, за шлифоването на потенциалните „диаманти“.