Learning-from-Failure

Колко са важни провалите?

Най-малкото, от което трябва да се плашите като млад стартъп, е провалът, особено ако идва след много работа.Ако сте слушали хора или ментори, които говорят за опита си като стартъпи, най-вероятно сте чували множество пъти споменаването на думата “провал”. Провалът, колкото и да боли, е много важна и нужна част от живота и от кариерата. Това е както когато бебето се учи да ходи, пада множество пъти, докато се научи, а след това дори започва да бяга.

Тук даваме примери за няколко важни неща, на които ще ви научи или ще ви даде провалът, ако той ви се случи като млади създатели на стартъп проект. Добрата новина е, че кариерният път ви предстои и колкото по-рано се случи провалът, толкова по-възможно е да вземете най-доброто от него. Така че – brace yourself, work hard and keep calm. И помнете – дори най-успешните хора в света са се проваляли по един и повече пъти.

  1. Първият най-важен урок е, че провалът дава опит от първа ръка, който може да обсъдите с менторите си. А опитът ни дава по-добро разбиране за живота и е повод да размишляваме върху същността на нещата и колко са важни за нас.
  2. Провалите ни правят по-гъвкави. За да разберем какво е истинският успех, първо трябва да разберем какво е да си гъвкав. Ако си мислим, че ще успеем още от първия път, се обричаме на болезнен провал. Гъвкавостта ни прави подготвени за възможните изходи от всяка ситуация и ни дава спокойствие при вземането на решения.
  3. Когато се проваляме, растем и ставаме по-мъдри, научаваме се да виждаме нещата в перспектива и да извличаме смисъл от трудните ситуации.

И тук идва въпросът как да се възстановим от провала. Кодовата дума е удоволствие и частност! Забавлявайте се с приятели, споделяйте как се чувствате от провала, говорете с менторите и съотборниците си!

И помнете, че най-важното от опита ви в Тийноватор са контактите, знанията и уменията, които ще получите тук и ще ви служат по-нататък в живота, а не толкова първото място.