Влади от Pandora Box: Тийноватор много ми помогна дотук и опитът, който добих, ще ми помага и занапред

Владимир Младенов, накратко Влади, е в 12. клас, но отдавна е разбрал, че иска да се развива професионално в сферата на бизнеса и икономиката. През последната учебна година е един от над 400-те ученици, които се включиха в Тийноватор.

Именно там се ражда идеята му за проект за финансово ограмотяване на младежи. И макар проектът на неговия отбор – Pandora Box, да не грабва едно от първите три места на Финалното състезание през май, открива подкрепа и печели специалната награда на партньора на Тийноватор вече четири поредни години – Уникредит Булбанк. За ценните опит и знания, за грешките, за комуникацията и за бъдещите планове, разказва Влади. 

Влади е един от 400-те Тийноватори в четвъртото издание на програмата. Ако сте в 10. или 11. клас, запишете се в петото издание, което стартира на 22 октомври. Записването е безплатно ТУК – отнема две минути.

Владислав Минчев, лидер на Pandora Box / Тийноватор 4

Как би описал Тийноватор на кратко?

Програмата е една възможност да се запознаеш с различни хора със сходни цели и интереси – понякога и да се съчетаеш с тях в общ проект. Това, което видях на Финалното състезание, беше една сплотена общност с наистина много проекти, някои от които вече започнали реализацията си. 

А проекта ти? Как би обяснил Pandora Box на някого, който не знае нищо за него?

Pandora Box е проект за финансово ограмотяване на млади хора в гимназиална възраст – между 8. и 12. клас – които тепърва навлизат в управлението на личните си финанси.

Идеята е младежите да могат да се научат от ранна възраст да управляват парите си, да разберат как работят те и да навлязат, като цяло, в този необятен свят. Целта е това да им помогне да се движат свободно в тези среди, когато пораснат и наистина да могат да боравят с парите си грамотно. 

А какво се случи през изминалите 4 месеца след края на Тийноватор 4? 

През лятото организирахме и първата ни официална среща – с ученици и с нашия партньор Уникредит. В Тийноватор имахме възможността, още след Уикенда на идеите, те да ни подкрепят и да ни предложат партньорство.

Изпратиха двама души, които да водят встъпителна лекция за учениците през юни. С тях координирахме кога да се случи срещата, на каква тема да бъде, организирахме група от ученици и се получи интересно. После отзивите бяха много добри. Реализацията на проекта всъщност се случи след състезанието. 

Журито на Финала на Тийноватор 4

Как гледаш на Пандора Бокс днес? Промени ли се нещо през последните месеци – имаш ли друга визия след срещите с хората?

Да, добих доста опит и разбрах каква възрастова група целим, ако искаме проектът да продължи нататък. На този етап сме замразили дейността, защото сме 12. клас и ни е трудно в момента. Но разбрахме, че Pandora Box е за малко по-големи ученици – по-скоро хора, наближаващи 18-19-г. възраст – точно на границата, преди края на училище. Това за мен е идеалният момент, защото тогава сме по-зрели, можем да слушаме и наистина имаме интерес. Групата, която събрахме, беше смесена и с по-малките беше по-трудно. 

От тази среща разбрах и как трябва да бъде координирано такова събитие – подготовката е много важна. Първоначално идеята беше да бъдат ежемесечни или ежеседмични срещите в проекта, а се оказа предизвикателство да организираме дори само една. 

Самата комуникация с партньорите, с Уникредит, също беше много полезна – те бяха основната причина ние да можем да реализираме срещата. Това, че се научихме как да комуникираме с тях и как да се напаснем според възможностите и на двете страни, беше наистина ценно.

Pandora Box със специалната награда на UniCredit Bulbank

Каква обратна връзка получи за проекта от учениците, пред които го представи? Позитивна ли беше и имаше ли критики?

Да, много бяха доволни всички. Всъщност никой от тях не се беше замислял колко полезна може да бъде такава една подготовка – дори само една среща за 1 час (организирахме презентация, по която говореха двама души от Уникредит).

Съученици ми разказаха след това, че им е било много полезно. Те не са осъзнавали колко много не знаем на тази възраст, и че всъщност трябва ние сами да се образоваме на тази тема. И колко по-добре е, когато има някой, който систематизирано и точно да го представи. 

Критики не са ми споделили пряко, но тези, които аз усетих, са свързани със самата организация. Тя трябва да се помисли добре от наша страна. От страна на Уникредит всичко беше перфектно. 

Какви са плановете за Пандора от сега нататък? Сподели, че сте го замразили, защото сте в 12. клас – представяш ли си проектът да продължи след година, две?

Аз си представям проектът да продължи и да се разрасне до нещо наистина голямо – това, което презентирахме още на финалното състезание на журито. Искаме да бъде реализирано в по-голям мащаб, да бъдат проведени повече срещи с повече хора. Да има екип, който да се занимава с подготовката на различни теми и лекции. А тях да ги преподават специалисти, които могат да го правят по интересен начин.

А ти самият разви ли финансовата си грамотност повече в рамките на този проект?

Аз – имайки личен интерес към финансовата грамотност – съм се ограмотявал сам във времето. Ние целяхме да създадем добър план от гледна точка на разглежданите теми. Но и научих много, докато проучвах за проекта какво би било интересно на хората. Това е познание, което никога не може да е достатъчно за човек, според мен.

След участието ти в Тийноватор промени ли се начинът, по който гледаш на света? В началото менторите са ви стимулирали да откривате проблеми в средата си – повече проблеми или повече решения виждаш днес?

Аз постоянно търсех проблемите, някои от тях и ги намерих, още докато бях в Тийноватор. Впоследствие едно от най-ценните неща, които Тийноватор ми даде, беше начинът на презентиране на проект. Защото един проект може да бъде брилянтен, но ако не е представен правилно и не бъде показан потенциалът му на хората – той няма да бъде разбран.

Друго, което ми донесе Тийноватор е поканата в БНТ – със Зорница (бел. Зорница Миткова – директор на програмата) и с още едно момиче от друг проект отидохме в БНТ. Това ми даде възможност да се науча да презентирам пред света различна информация, която да бъде разбрана. 

Поддържаш ли все още връзка с менторите си?

Ние имахме няколко ментори по време на годината, но менторът, който беше с нас от началото до края, беше Ани Андрова. Тя беше много активна част от нашия проект. Наскоро ни беше писала да ни пита как сме. 

Менторите на Пандора – Доротея Минчева и Ани Андрова

А ти самият виждаш ли себе си в ролята на ментор в бъдеще?

За мен менторите трябва някакъв начин да всяват респект в участниците на проекта – аз така го видях, като част от програмата. Ако имам какво да предам като знания на по-млади от мен хора с предприемачески дух – а се надявам да има – бих участвал като ментор.

Тийноватор е нещо, което много ми е помогнало дотук, а вероятно опитът от този проект ще ми помага и занапред. И ако мога да помогна на някого да изпита това, което съм изпитал и аз, бих, да. 

В личен план какво ти предстои – избрал ли си своята специалност в университет? 

Избрал съм, да. Ще уча икономика и бизнес. Това е моята насока, вече доста време мина, откакто разбрах, че това ме влече и наистина натам ще продължа да се развивам. 

Тоест Тийноватор е бил естествена стъпка в този процес?

Тийноватор беше няколко неща. Беше възможност отрано да видя как се случват нещата в бизнеса, тъй като аз тогава нямах още 18 години.

Второ, Тийноватор е страхотен като извънкласна дейност – много е полезен за автобиографията. Това е страничен бонус, за който не знам дали повечето хора си дават сметка. Особено в университетите на запад много държат на извънкласни дейности и то такива, които наблягат на предприемачески дух.

Това е голям опит, и то не само на хартия – просто да е написано, че човек участва в нещо. Проектът е истински и има какво да даде на участниците.

Какво би казал на младежите, които сега влизат или които се колебаят дали да влязат в програмата?

Бих им казал да пробват. Че абсолютно нищо не им коства и това е един опит, който вероятно ще им бъде полезен за цял живот, както казах по-рано. Наистина не всички завършват до край програмата. В началото нашата група например бяхме много хора, до края останахме малко, защото се отказаха поради липса на време.

Но нищо не пречи човек да опита и да види как се случват срещите, какви неща се говорят и наистина да се срещне с хора, които имат опит в сферата. Особено ако им е интересно, както на мен, и ако искат и в бъдеще да се занимават с бизнес, наистина Тийноватор би могъл да бъде много полезна крачка към реализирането на такива планове и може би – мечти.